Witajcie!
Po pierwsze - zapraszamy Was serdecznie w przyszły weekend 24 i 25 stycznia na 5. edycję Łódź Street Food Festival, który odbędzie się na terenie Piotrkowskiej 217, gdzie oczywiście będziemy mieć nasze małe stoisko :)
Po drugie - łączy się z "po pierwsze" gdyż postanowiłyśmy upiec próbne calzone, które będziecie mogli spróbować właśnie na Festiwalu. Dzisiejsza propozycja farszu to cukinia, mozzarella, cebula i pomidory, ale tak właściwie to tylko od Was zależy, co włożycie do środka tych drożdżowych pierogów.
Po pierwsze - zapraszamy Was serdecznie w przyszły weekend 24 i 25 stycznia na 5. edycję Łódź Street Food Festival, który odbędzie się na terenie Piotrkowskiej 217, gdzie oczywiście będziemy mieć nasze małe stoisko :)
Po drugie - łączy się z "po pierwsze" gdyż postanowiłyśmy upiec próbne calzone, które będziecie mogli spróbować właśnie na Festiwalu. Dzisiejsza propozycja farszu to cukinia, mozzarella, cebula i pomidory, ale tak właściwie to tylko od Was zależy, co włożycie do środka tych drożdżowych pierogów.
Składniki (na 12 sztuk):
450g mąki
450g mąki
1 saszetka suszonych drożdży
ok. 250 ml ciepłej wody
szczypta soli
Nadzienie
1 czerwona cebula
2 mniejsze cukinie
2 pomidory
kulka mozzarelli
suszone oregano, bazylia, ulubione zioła
oliwa z oliwek, sól, pieprz
odrobina mleka do posmarowania wierzchu
ok. 250 ml ciepłej wody
szczypta soli
Nadzienie
1 czerwona cebula
2 mniejsze cukinie
2 pomidory
kulka mozzarelli
suszone oregano, bazylia, ulubione zioła
oliwa z oliwek, sól, pieprz
odrobina mleka do posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i szczypt/ę soli. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i ugniataj ciasto. Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na min. 30 minut (do podwojenia objętości).
2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na patelni z odrobiną oliwy. Cukinię umyj i pokrój (bez obierania) w krążki. Dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż warzywa 5-7 minut, do momentu, aż cukinia będzie miękka.
3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i kawałki mozzarelli. Dopraw nadzienie solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą z nich rozwałkuj w kształcie koła. Na połowę każdego koła nałóż nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm. wolnego od brzegu. Ciasto zegnij w połowie, uformuj pieroga (możesz docisnąć brzegi widelcem). Posmaruj wierzch odrobiną mleka.
5. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC przez około 20 minut. Calzone można podawać na zimno lub na gorąco.
Nasze oceny:
Basia: Calzone bardziej smakują mi na zimno - i tak też będziemy je podawać na festiwalu. Jest naprawdę smaczne i sycące. Moja ocena: 9/10.
Julka: Ciekawy pomysł na farsz, tylko następnym razem musimy go trochę lepiej doprawić może dodać jakieś mięso? Moja ocena: 8/10.
Jaka szkoda, że nie będę mogła spróbować takiej pyszności :)
OdpowiedzUsuńPiękne Wam wyszło :) Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania typu "coś z niczego" :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-) zabieram sobie przepis. Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńbosko wyglada!
OdpowiedzUsuńFarsz brzmi smakowicie! Nigdy nie jadłam Calzone :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pizze i calzone :-) Twoje wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńUwielbiam calzone, pysznie u Was wygląda :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego i farsz który z pewnością by mi posmakował.
OdpowiedzUsuńUwielbiam calzone, ślicznie Wam wyszły te pierożki :)
OdpowiedzUsuń