piątek, 16 stycznia 2015

Calzone z warzywami

Witajcie!
Po pierwsze - zapraszamy Was serdecznie w przyszły weekend 24 i 25 stycznia na 5. edycję Łódź Street Food Festival, który odbędzie się na terenie Piotrkowskiej 217, gdzie oczywiście będziemy mieć nasze małe stoisko :)
Po drugie -  łączy się z "po pierwsze" gdyż postanowiłyśmy upiec próbne calzone, które będziecie mogli spróbować właśnie na Festiwalu. Dzisiejsza propozycja farszu to cukinia, mozzarella, cebula i pomidory, ale tak właściwie to tylko od Was zależy, co włożycie do środka tych drożdżowych pierogów.

Składniki (na 12 sztuk):

450g mąki
1 saszetka suszonych drożdży
ok. 250 ml ciepłej wody
szczypta soli

Nadzienie
1 czerwona cebula
2 mniejsze cukinie
2 pomidory
kulka mozzarelli
suszone oregano, bazylia, ulubione zioła
oliwa z oliwek, sól, pieprz
odrobina mleka do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i szczypt/ę soli. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i ugniataj ciasto. Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na min. 30 minut (do podwojenia objętości).

2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na patelni z odrobiną oliwy. Cukinię umyj i pokrój (bez obierania) w krążki. Dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż warzywa 5-7 minut, do momentu, aż cukinia będzie miękka.




3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i kawałki mozzarelli. Dopraw nadzienie solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.



4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą z nich rozwałkuj w kształcie koła. Na połowę każdego koła nałóż nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm. wolnego od brzegu. Ciasto zegnij w połowie, uformuj pieroga (możesz docisnąć brzegi widelcem). Posmaruj wierzch odrobiną mleka.


5. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC przez około 20 minut. Calzone można podawać na zimno lub na gorąco.

Nasze oceny:

Basia: Calzone bardziej smakują mi na zimno - i tak też będziemy je podawać na festiwalu. Jest naprawdę smaczne i sycące. Moja ocena: 9/10.


Julka: Ciekawy pomysł na farsz, tylko następnym razem musimy go trochę lepiej doprawić może dodać jakieś mięso? Moja ocena: 8/10.


10 komentarzy:

  1. Jaka szkoda, że nie będę mogła spróbować takiej pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania typu "coś z niczego" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :-) zabieram sobie przepis. Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Farsz brzmi smakowicie! Nigdy nie jadłam Calzone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pizze i calzone :-) Twoje wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam calzone, pysznie u Was wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś pysznego i farsz który z pewnością by mi posmakował.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam calzone, ślicznie Wam wyszły te pierożki :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter